Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
ivo34 Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Tinci Forumaš(ica)

|
Postano: 13:56 čet, 12. 5. 2005 Naslov: |
|
|
Int.(od 0 do 4) {2x + 6x * Abs[x^2 - 2x - 3]} dx
Nacrtaj to pod modulom, to ti je |(x-3)(x+1)|, dakle imas parabolu okrenutu prema gore i s nultockama u -1 i 3. Sada djeluj s modulom, on ce okrenuti ovaj trbuh sto visi ispod x osi prema gore. Lijevo i desno je fja pod integralom normalna kao sto je i bila a u podrucju u sredini je ista samo promijenjen predznak ispred 6x. To ti je sad zbroj tri integrala, zapravo dva jer imas podrucja [0,3] i [3,4] zato sto je -1 izvan [0,4].
Ako te zanima kako lako rastaviti kvadratni izraz na zagrade, pitaj, pa cu ti i to reci.
Jesam li pomogla?
Ovo s modulima ti je bas zabavno.
Probaj nacrtati |||x+2|-3|-1|-4.
Uzmi papir na kvadratice.
Nacrtaj prvo jezgru tj. x (pravac y=x).
Onda ide x+2 tj. podigni pravac za 2 prema gore.
Onda ide modul |x+2| tj. dio koji visi ispod x osi prezrcali iznad. Izgledat ce kao V.
Onda opet dalje spustis za 3 sve skupa pa opet 'moduliras', dobijes W, pa spustis za 1 pa opet...
Sta nije zabavno?
Meni je to super. :D
Int.(od 0 do 4) {2x + 6x * Abs[x^2 - 2x - 3]} dx
Nacrtaj to pod modulom, to ti je |(x-3)(x+1)|, dakle imas parabolu okrenutu prema gore i s nultockama u -1 i 3. Sada djeluj s modulom, on ce okrenuti ovaj trbuh sto visi ispod x osi prema gore. Lijevo i desno je fja pod integralom normalna kao sto je i bila a u podrucju u sredini je ista samo promijenjen predznak ispred 6x. To ti je sad zbroj tri integrala, zapravo dva jer imas podrucja [0,3] i [3,4] zato sto je -1 izvan [0,4].
Ako te zanima kako lako rastaviti kvadratni izraz na zagrade, pitaj, pa cu ti i to reci.
Jesam li pomogla?
Ovo s modulima ti je bas zabavno.
Probaj nacrtati |||x+2|-3|-1|-4.
Uzmi papir na kvadratice.
Nacrtaj prvo jezgru tj. x (pravac y=x).
Onda ide x+2 tj. podigni pravac za 2 prema gore.
Onda ide modul |x+2| tj. dio koji visi ispod x osi prezrcali iznad. Izgledat ce kao V.
Onda opet dalje spustis za 3 sve skupa pa opet 'moduliras', dobijes W, pa spustis za 1 pa opet...
Sta nije zabavno?
Meni je to super.
Zadnja promjena: Tinci; 21:30 čet, 12. 5. 2005; ukupno mijenjano 2 put/a.
|
|
[Vrh] |
|
Crni Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Tinci Forumaš(ica)

|
Postano: 16:33 čet, 12. 5. 2005 Naslov: Uh, ti precizni maliciozni matematicari :D |
|
|
Ok, pa ti si to samo drugacije napisao. Ja sam dala slicice, zanimljivosti, natuknice da napravi sam i nauci tj. razumije stvar, a ti si dao konacno rjesenje s konciznim objasnjenjem.
Eto, super se nadopunjujemo ali, kuzis valjda da je moj nacin metodicniji? :wink: ?
I da smo napisali istu stvar? :D
Daj mu ribu, nahranio si ga za jedan dan. Nauci ga loviti ribu, nahranio si ga za cijeli zivot. :lol:
Ma zapravo, zasmetalo me samo, o crni Crni, sto si rekao da je tvoje jednostavnije. Nismo tu da se natjecemo :( Sto vise odgovora, to bolje. :D
Ja sam ti jako ponosna i tvrdoglava pa poludim kad mi netko tako uleti. Sad sam se skulirala 8)
Ja 8) , ti 8) , ivo34 :D
[color=blue][b]Moderator Edit:[/b]
Molim Vas da ubuduce nastojite napisati sve sto Vam je na umu u jednom postu bez nabijanja tri zaredom.
Mislim da bi bilo najbolje da editirate post i tako nastavite gdje ste stali.[/color]
Ok, pa ti si to samo drugacije napisao. Ja sam dala slicice, zanimljivosti, natuknice da napravi sam i nauci tj. razumije stvar, a ti si dao konacno rjesenje s konciznim objasnjenjem.
Eto, super se nadopunjujemo ali, kuzis valjda da je moj nacin metodicniji? ?
I da smo napisali istu stvar?
Daj mu ribu, nahranio si ga za jedan dan. Nauci ga loviti ribu, nahranio si ga za cijeli zivot.
Ma zapravo, zasmetalo me samo, o crni Crni, sto si rekao da je tvoje jednostavnije. Nismo tu da se natjecemo Sto vise odgovora, to bolje.
Ja sam ti jako ponosna i tvrdoglava pa poludim kad mi netko tako uleti. Sad sam se skulirala
Ja , ti , ivo34
Moderator Edit:
Molim Vas da ubuduce nastojite napisati sve sto Vam je na umu u jednom postu bez nabijanja tri zaredom.
Mislim da bi bilo najbolje da editirate post i tako nastavite gdje ste stali.
|
|
[Vrh] |
|
ivo34 Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 19:52 čet, 12. 5. 2005 Naslov: |
|
|
Tinci hvala ti puno na tvom duzem objasnjenju i tebi Crni na tvom kracem 8) , sad sam to konacno shvatio... :D
Tinci hvala ti na promptnom odgovoru, nisam bio u prilici da ti odmah odgovorim, rastavio sam ja bio taj kvadratni izraz, al nisam znao sta sa apsolutnom, sada znam!
E i hvala ti i na onom V i W objasnjenju, nisam bas dobro baratao sa tim apsolutnim vrijednostima, sad mi je to puno jasnije!
Jos jednom hvala i pozdrav
Tinci hvala ti puno na tvom duzem objasnjenju i tebi Crni na tvom kracem , sad sam to konacno shvatio...
Tinci hvala ti na promptnom odgovoru, nisam bio u prilici da ti odmah odgovorim, rastavio sam ja bio taj kvadratni izraz, al nisam znao sta sa apsolutnom, sada znam!
E i hvala ti i na onom V i W objasnjenju, nisam bas dobro baratao sa tim apsolutnim vrijednostima, sad mi je to puno jasnije!
Jos jednom hvala i pozdrav
|
|
[Vrh] |
|
Tinci Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
|