| Prethodna tema :: Sljedeća tema | 

| Autor/ica | Poruka | 

| ivo34 Forumaš(ica)

Spol:

|  | 

| [Vrh] |  | 

| Tinci Forumaš(ica)

| 

|  Postano: 13:56 čet, 12. 5. 2005    Naslov: |         |  
				| 
 |  
				| Int.(od 0 do 4) {2x + 6x * Abs[x^2 - 2x - 3]} dx 
Int.(od 0 do 4) {2x + 6x * Abs[x^2 - 2x - 3]} dx
 Nacrtaj to pod modulom, to ti je |(x-3)(x+1)|, dakle imas parabolu okrenutu prema gore i s nultockama u -1 i 3. Sada djeluj s modulom, on ce okrenuti ovaj trbuh sto visi ispod x osi prema gore. Lijevo i desno je fja pod integralom normalna kao sto je i bila a u podrucju u sredini je ista samo promijenjen predznak ispred 6x. To ti je sad zbroj tri integrala, zapravo dva jer imas podrucja [0,3] i [3,4] zato sto je -1 izvan [0,4].

Ako te zanima kako lako rastaviti kvadratni izraz na zagrade, pitaj, pa cu ti i to reci.

Jesam li pomogla?

Ovo s modulima ti je bas zabavno.

Probaj nacrtati |||x+2|-3|-1|-4.

Uzmi papir na kvadratice.

Nacrtaj prvo jezgru tj. x (pravac y=x).
 Onda ide x+2 tj. podigni pravac za 2 prema gore.
 Onda ide modul |x+2| tj. dio koji visi ispod x osi prezrcali iznad. Izgledat ce kao V.
 Onda opet dalje spustis za 3 sve skupa pa opet 'moduliras', dobijes W, pa spustis za 1 pa opet...

Sta nije zabavno?

Meni je to super.  :D

Nacrtaj to pod modulom, to ti je |(x-3)(x+1)|, dakle imas parabolu okrenutu prema gore i s nultockama u -1 i 3. Sada djeluj s modulom, on ce okrenuti ovaj trbuh sto visi ispod x osi prema gore. Lijevo i desno je fja pod integralom normalna kao sto je i bila a u podrucju u sredini je ista samo promijenjen predznak ispred 6x. To ti je sad zbroj tri integrala, zapravo dva jer imas podrucja [0,3] i [3,4] zato sto je -1 izvan [0,4].

Ako te zanima kako lako rastaviti kvadratni izraz na zagrade, pitaj, pa cu ti i to reci.

Jesam li pomogla?

Ovo s modulima ti je bas zabavno.

Probaj nacrtati |||x+2|-3|-1|-4.

Uzmi papir na kvadratice.

Nacrtaj prvo jezgru tj. x (pravac y=x).
 Onda ide x+2 tj. podigni pravac za 2 prema gore.
 Onda ide modul |x+2| tj. dio koji visi ispod x osi prezrcali iznad. Izgledat ce kao V.
 Onda opet dalje spustis za 3 sve skupa pa opet 'moduliras', dobijes W, pa spustis za 1 pa opet...

Sta nije zabavno?

Meni je to super.

Zadnja promjena: Tinci; 21:30 čet, 12. 5. 2005; ukupno mijenjano 2 put/a.
 |  | 

| [Vrh] |  | 

| Crni Forumaš(ica)

Spol:

|  | 

| [Vrh] |  | 

| Tinci Forumaš(ica)

| 

|  Postano: 16:33 čet, 12. 5. 2005    Naslov: Uh, ti precizni maliciozni matematicari :D |         |  
				| 
 |  
				| Ok, pa ti si to samo drugacije napisao. Ja sam dala slicice, zanimljivosti, natuknice da napravi sam i nauci tj. razumije stvar, a ti si dao konacno rjesenje s konciznim objasnjenjem.
Ok, pa ti si to samo drugacije napisao. Ja sam dala slicice, zanimljivosti, natuknice da napravi sam i nauci tj. razumije stvar, a ti si dao konacno rjesenje s konciznim objasnjenjem.
 Eto, super se nadopunjujemo ali, kuzis valjda da je moj nacin metodicniji? :wink: ?

I da smo napisali istu stvar? :D

Daj mu ribu, nahranio si ga za jedan dan. Nauci ga loviti ribu, nahranio si ga za cijeli zivot. :lol:

Ma zapravo, zasmetalo me samo, o crni Crni, sto si rekao da je tvoje jednostavnije. Nismo tu da se natjecemo  :(  Sto vise odgovora, to bolje.  :D

Ja sam ti jako ponosna i tvrdoglava pa poludim kad mi netko tako uleti. Sad sam se skulirala  8)

Ja  8) , ti  8) , ivo34  :D

[color=blue][b]Moderator Edit:[/b]

Molim Vas da ubuduce nastojite napisati sve sto Vam je na umu u jednom postu bez nabijanja tri zaredom.

Mislim da bi bilo najbolje da editirate post i tako nastavite gdje ste stali.[/color]

Eto, super se nadopunjujemo ali, kuzis valjda da je moj nacin metodicniji?
  ? 
 I da smo napisali istu stvar?

Daj mu ribu, nahranio si ga za jedan dan. Nauci ga loviti ribu, nahranio si ga za cijeli zivot.

Ma zapravo, zasmetalo me samo, o crni Crni, sto si rekao da je tvoje jednostavnije. Nismo tu da se natjecemo
  Sto vise odgovora, to bolje.   
 Ja sam ti jako ponosna i tvrdoglava pa poludim kad mi netko tako uleti. Sad sam se skulirala

Ja
  , ti  , ivo34   

Moderator Edit:

Molim Vas da ubuduce nastojite napisati sve sto Vam je na umu u jednom postu bez nabijanja tri zaredom.

Mislim da bi bilo najbolje da editirate post i tako nastavite gdje ste stali.

|  | 

| [Vrh] |  | 

| ivo34 Forumaš(ica)

Spol:

| 

|  Postano: 19:52 čet, 12. 5. 2005    Naslov: |         |  
				| 
 |  
				| Tinci hvala ti puno na tvom duzem objasnjenju i tebi Crni na tvom kracem 8) , sad sam to konacno shvatio...  :D 
Tinci hvala ti puno na tvom duzem objasnjenju i tebi Crni na tvom kracem
 Tinci hvala ti na promptnom odgovoru, nisam bio u prilici da ti odmah odgovorim, rastavio sam ja bio taj kvadratni izraz, al nisam znao sta sa apsolutnom, sada znam!
 E i hvala ti i na onom V i W objasnjenju, nisam bas dobro baratao sa tim apsolutnim vrijednostima, sad mi je to puno jasnije!

Jos jednom hvala i pozdrav
  , sad sam to konacno shvatio...   
 Tinci hvala ti na promptnom odgovoru, nisam bio u prilici da ti odmah odgovorim, rastavio sam ja bio taj kvadratni izraz, al nisam znao sta sa apsolutnom, sada znam!
 E i hvala ti i na onom V i W objasnjenju, nisam bas dobro baratao sa tim apsolutnim vrijednostima, sad mi je to puno jasnije!

Jos jednom hvala i pozdrav
 |  | 

| [Vrh] |  | 

| Tinci Forumaš(ica)

|  | 

| [Vrh] |  | 

|  |