Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Pomoc oko zadatka s (odredjenim) integralom
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ivo34
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
35 = 43 - 8

PostPostano: 12:57 čet, 12. 5. 2005    Naslov: Pomoc oko zadatka s (odredjenim) integralom Citirajte i odgovorite

Pozdrav, stvaaarno trebam pomoc oko ovog zadatka:

Int.(od 0 do 4) {2x + 6x * Abs[x^2 - 2x - 3]} dx

Nije mi ovdje jasno sta bih trebao raditi sa apsolutnom vrijednosti?
Zadatak je inace sa 1. kolovija od prosle godine.
Svaka sugestija je dobrodosla. 8)
Pozdrav, stvaaarno trebam pomoc oko ovog zadatka:

Nije mi ovdje jasno sta bih trebao raditi sa apsolutnom vrijednosti?
Zadatak je inace sa 1. kolovija od prosle godine.
Svaka sugestija je dobrodosla. Cool
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Tinci
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 13:56 čet, 12. 5. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nacrtaj to pod modulom, to ti je |(x-3)(x+1)|, dakle imas parabolu okrenutu prema gore i s nultockama u -1 i 3. Sada djeluj s modulom, on ce okrenuti ovaj trbuh sto visi ispod x osi prema gore. Lijevo i desno je fja pod integralom normalna kao sto je i bila a u podrucju u sredini je ista samo promijenjen predznak ispred 6x. To ti je sad zbroj tri integrala, zapravo dva jer imas podrucja [0,3] i [3,4] zato sto je -1 izvan [0,4].

Ako te zanima kako lako rastaviti kvadratni izraz na zagrade, pitaj, pa cu ti i to reci.

Jesam li pomogla?

Ovo s modulima ti je bas zabavno.

Probaj nacrtati |||x+2|-3|-1|-4.

Uzmi papir na kvadratice.

Nacrtaj prvo jezgru tj. x (pravac y=x).
Onda ide x+2 tj. podigni pravac za 2 prema gore.
Onda ide modul |x+2| tj. dio koji visi ispod x osi prezrcali iznad. Izgledat ce kao V.
Onda opet dalje spustis za 3 sve skupa pa opet 'moduliras', dobijes W, pa spustis za 1 pa opet...

Sta nije zabavno?

Meni je to super. :D

Nacrtaj to pod modulom, to ti je |(x-3)(x+1)|, dakle imas parabolu okrenutu prema gore i s nultockama u -1 i 3. Sada djeluj s modulom, on ce okrenuti ovaj trbuh sto visi ispod x osi prema gore. Lijevo i desno je fja pod integralom normalna kao sto je i bila a u podrucju u sredini je ista samo promijenjen predznak ispred 6x. To ti je sad zbroj tri integrala, zapravo dva jer imas podrucja [0,3] i [3,4] zato sto je -1 izvan [0,4].

Ako te zanima kako lako rastaviti kvadratni izraz na zagrade, pitaj, pa cu ti i to reci.

Jesam li pomogla?

Ovo s modulima ti je bas zabavno.

Probaj nacrtati |||x+2|-3|-1|-4.

Uzmi papir na kvadratice.

Nacrtaj prvo jezgru tj. x (pravac y=x).
Onda ide x+2 tj. podigni pravac za 2 prema gore.
Onda ide modul |x+2| tj. dio koji visi ispod x osi prezrcali iznad. Izgledat ce kao V.
Onda opet dalje spustis za 3 sve skupa pa opet 'moduliras', dobijes W, pa spustis za 1 pa opet...

Sta nije zabavno?

Meni je to super. Very Happy

Zadnja promjena: Tinci; 21:30 čet, 12. 5. 2005; ukupno mijenjano 2 put/a.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku YIM MSNM
Crni
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 29 - 25

PostPostano: 16:23 čet, 12. 5. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja mislim da se to može jednostavnije...

Funkcija f(x)=(x-3)(x+1) je manja od nula za sve x u intervalu od -1 do 3, a veća ili jednaka nuli za sve ostale, pa je onda taj integral jednak:

[latex]\displaystyle \int_{0}^{3}(2x-6x(x-3)(x+1))dx+\int_{3}^{4}(2x+6x(x-3)(x+1))dx[/latex]
Ja mislim da se to može jednostavnije...

Funkcija f(x)=(x-3)(x+1) je manja od nula za sve x u intervalu od -1 do 3, a veća ili jednaka nuli za sve ostale, pa je onda taj integral jednak:

[Vrh]
Tinci
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 16:33 čet, 12. 5. 2005    Naslov: Uh, ti precizni maliciozni matematicari :D Citirajte i odgovorite

Ok, pa ti si to samo drugacije napisao. Ja sam dala slicice, zanimljivosti, natuknice da napravi sam i nauci tj. razumije stvar, a ti si dao konacno rjesenje s konciznim objasnjenjem.

Eto, super se nadopunjujemo ali, kuzis valjda da je moj nacin metodicniji? :wink: ?

I da smo napisali istu stvar? :D

Daj mu ribu, nahranio si ga za jedan dan. Nauci ga loviti ribu, nahranio si ga za cijeli zivot. :lol:

Ma zapravo, zasmetalo me samo, o crni Crni, sto si rekao da je tvoje jednostavnije. Nismo tu da se natjecemo :( Sto vise odgovora, to bolje. :D

Ja sam ti jako ponosna i tvrdoglava pa poludim kad mi netko tako uleti. Sad sam se skulirala 8)

Ja 8) , ti 8) , ivo34 :D

[color=blue][b]Moderator Edit:[/b]

Molim Vas da ubuduce nastojite napisati sve sto Vam je na umu u jednom postu bez nabijanja tri zaredom.

Mislim da bi bilo najbolje da editirate post i tako nastavite gdje ste stali.[/color]
Ok, pa ti si to samo drugacije napisao. Ja sam dala slicice, zanimljivosti, natuknice da napravi sam i nauci tj. razumije stvar, a ti si dao konacno rjesenje s konciznim objasnjenjem.

Eto, super se nadopunjujemo ali, kuzis valjda da je moj nacin metodicniji? Wink ?

I da smo napisali istu stvar? Very Happy

Daj mu ribu, nahranio si ga za jedan dan. Nauci ga loviti ribu, nahranio si ga za cijeli zivot. Laughing

Ma zapravo, zasmetalo me samo, o crni Crni, sto si rekao da je tvoje jednostavnije. Nismo tu da se natjecemo Sad Sto vise odgovora, to bolje. Very Happy

Ja sam ti jako ponosna i tvrdoglava pa poludim kad mi netko tako uleti. Sad sam se skulirala Cool

Ja Cool , ti Cool , ivo34 Very Happy

Moderator Edit:

Molim Vas da ubuduce nastojite napisati sve sto Vam je na umu u jednom postu bez nabijanja tri zaredom.

Mislim da bi bilo najbolje da editirate post i tako nastavite gdje ste stali.

[Vrh]
ivo34
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

35 = 43 - 8

PostPostano: 19:52 čet, 12. 5. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Tinci hvala ti puno na tvom duzem objasnjenju i tebi Crni na tvom kracem 8) , sad sam to konacno shvatio... :D

Tinci hvala ti na promptnom odgovoru, nisam bio u prilici da ti odmah odgovorim, rastavio sam ja bio taj kvadratni izraz, al nisam znao sta sa apsolutnom, sada znam!
E i hvala ti i na onom V i W objasnjenju, nisam bas dobro baratao sa tim apsolutnim vrijednostima, sad mi je to puno jasnije!

Jos jednom hvala i pozdrav
Tinci hvala ti puno na tvom duzem objasnjenju i tebi Crni na tvom kracem Cool , sad sam to konacno shvatio... Very Happy

Tinci hvala ti na promptnom odgovoru, nisam bio u prilici da ti odmah odgovorim, rastavio sam ja bio taj kvadratni izraz, al nisam znao sta sa apsolutnom, sada znam!
E i hvala ti i na onom V i W objasnjenju, nisam bas dobro baratao sa tim apsolutnim vrijednostima, sad mi je to puno jasnije!

Jos jednom hvala i pozdrav
[Vrh]
Tinci
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 21:37 čet, 12. 5. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Bas mi je drago sto ti se svidjelo 'moduliranje' (dobro je i za opustanje kada te netko razivcira :wink: ) Mozes napraviti lude stvari s tim :D

Fala moderatoru sto je mergeao moja tri nastancana posta. I ona druga tri nastancana posta. Sada znam za edit. Zadovoljna sam. Osjecam napredak a greske je netko drugi popravio. Super. :D
Bas mi je drago sto ti se svidjelo 'moduliranje' (dobro je i za opustanje kada te netko razivcira Wink ) Mozes napraviti lude stvari s tim Very Happy

Fala moderatoru sto je mergeao moja tri nastancana posta. I ona druga tri nastancana posta. Sada znam za edit. Zadovoljna sam. Osjecam napredak a greske je netko drugi popravio. Super. Very Happy

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum