Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Zgrada, lift, katovi, ljudi i funkcije (zadatak)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
aenima
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
= 1 - 0

PostPostano: 21:07 sri, 22. 11. 2006    Naslov: Zgrada, lift, katovi, ljudi i funkcije Citirajte i odgovorite

Zgrada ima n katova, i m ljudi se vozi liftom. NKN može tih n ljudi izići na tih n katova tako da na svakom katu iziđe bar jedna osoba ako je ukupan broj osoba veći od ukupnog broja katova ?
Zgrada ima n katova, i m ljudi se vozi liftom. NKN može tih n ljudi izići na tih n katova tako da na svakom katu iziđe bar jedna osoba ako je ukupan broj osoba veći od ukupnog broja katova ?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 50 - 30

PostPostano: 21:20 sri, 22. 11. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

evo jos jedan zadacic (sa roka);

koliko ima funkcija [latex]f:\mathbf{N}_n \rightarrow \mathbf{N}_n[/latex] koje su same sebi inverz i nemaju fiksnih tocaka.

koliko ima funkcija koje su same sebi inverz i nemaju fiksnih tocaka.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
hermione
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
Sarma: -

PostPostano: 21:29 sri, 22. 11. 2006    Naslov: Re: zadačić Citirajte i odgovorite

[quote="aenima"]Zgrada ima n katova, i m ljudi se vozi liftom. NKN može tih n ljudi izići na tih n katova tako da na svakom katu iziđe bar jedna osoba ako je ukupan broj osoba veći od ukupnog broja katova ?[/quote]

Ja bih to ovako. Gledala bih A_i...skup svih nacina da na i-tom katu nitko ne izlazi!

Dakle, sto smo dobili time? [latex]|S|=n^m\,,|A_i|=(n-1)^m\,,|A_i \cap A_j|=(n-2)^m[/latex],..., [latex]|A_1 \cap A_2 \ldots \cap A_n|=(n-n)^m=0[/latex]

Upotrijebis FUI na kraju i to je to. Ja sam kao rezultat dobila da je to jednako
[latex]\sum_{k=0}^{n}{{(-1)^k} {n \choose k} (n-k)^m}[/latex]
aenima (napisa):

Ja bih to ovako. Gledala bih A_i...skup svih nacina da na i-tom katu nitko ne izlazi!

Dakle, sto smo dobili time? ,...,

Upotrijebis FUI na kraju i to je to. Ja sam kao rezultat dobila da je to jednako

U tijelu nema pravih ideala
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
aenima
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 22:13 sri, 22. 11. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

mislim da je to točno, ali mene bi zanimalo kako to riješiti ne preko FUI budući da još nismo to prešli na vježbama ili predavanjima.
mislim da je to točno, ali mene bi zanimalo kako to riješiti ne preko FUI budući da još nismo to prešli na vježbama ili predavanjima.

[Vrh]
saskvač
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 22:22 sri, 6. 12. 2006    Naslov: Re: zadačić Citirajte i odgovorite

[quote="aenima"]Zgrada ima n katova, i m ljudi se vozi liftom. NKN može tih n ljudi izići na tih n katova tako da na svakom katu iziđe bar jedna osoba ako je ukupan broj osoba veći od ukupnog broja katova ?[/quote]
ja bi to ovako:
imamo f-ju f: [m]->[n], s tim da je br. elemenata od [m]< br.elem. [n]
dakle f-ja nije injekcija
ukupni broj f-ja [m]->[n] je n^m, a ukupni injekcija n^_m (m podvuceno)
onda je broj nacina = br. f-ja - br. injekcija
bar tako mislim
jel valja tako? :pun nade:
aenima (napisa):

ja bi to ovako:
imamo f-ju f: [m]→[n], s tim da je br. elemenata od [m]< br.elem. [n]
ukupni broj f-ja [m]→[n] je n^m, a ukupni injekcija n^_m (m podvuceno)
bar tako mislim

Zadnja promjena: saskvač; 0:02 čet, 7. 12. 2006; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Ignavia
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

91 = 108 - 17

PostPostano: 23:20 sri, 6. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Mr.Doe"]evo jos jedan zadacic (sa roka);

koliko ima funkcija [latex]f:\mathbf{N}_n \rightarrow \mathbf{N}_n[/latex] koje su same sebi inverz i nemaju fiksnih tocaka.[/quote]

a paa.... ak nema fiksnih tocaka, onda nema fiksnih tocaka, a ak je sama sebi inverz- to bi znacilo valjda da se dva elementa zamjene mjesta. i sad, posto nema fiksnih tocaka, n bi trebao bit paran?

i onda samo brojis nacine kak odabires po 2, jer kad ih odaberes znas kamo idu - jedan u drugi

dakle, (n povrh 2)*(n-2 povrh 2)*(n-4 povrh 2)*...*(4 povrh 2)*(2 povrh 2)
ja bi htjela titulu kraljice anti-latexa :kraljica:
sta ce nam to, kaj ne vidite kak se fino da i ovak zapisat :lol:
jel tak, alen? :peglam:
Mr.Doe (napisa):

a paa.... ak nema fiksnih tocaka, onda nema fiksnih tocaka, a ak je sama sebi inverz- to bi znacilo valjda da se dva elementa zamjene mjesta. i sad, posto nema fiksnih tocaka, n bi trebao bit paran?

i onda samo brojis nacine kak odabires po 2, jer kad ih odaberes znas kamo idu - jedan u drugi

ja bi htjela titulu kraljice anti-latexa Kraljica
sta ce nam to, kaj ne vidite kak se fino da i ovak zapisat Laughing
jel tak, alen? Imam posla!

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice MSNM
Ignavia
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

91 = 108 - 17

PostPostano: 0:08 čet, 7. 12. 2006    Naslov: Re: zadačić Citirajte i odgovorite

ne bi li to bio jedan seljacki broj surjekcija sa skupa od m elemenata na skup od n elemenata?
znaci n!S(n, m) , gdje je S Stirlingov broj druge vrste, tj broj k-particija m-članog skupa
ajm d kvin :bis:
aenima (napisa):

ne bi li to bio jedan seljacki broj surjekcija sa skupa od m elemenata na skup od n elemenata?
znaci n!S(n, m) , gdje je S Stirlingov broj druge vrste, tj broj k-particija m-članog skupa
ajm d kvin Bis, bis!

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice MSNM
saskvač
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 0:11 čet, 7. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

ignavia, ajd pogleđ moje rjesenje
jel to valja?
reci , reci
sutra imam kolokvij iz toga :cry:
ignavia, ajd pogleđ moje rjesenje
jel to valja?
reci , reci
sutra imam kolokvij iz toga Crying or Very sad

Ignavia
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

91 = 108 - 17

PostPostano: 0:21 čet, 7. 12. 2006    Naslov: Re: zadačić Citirajte i odgovorite

[quote="saskvač"][quote="aenima"]Zgrada ima n katova, i m ljudi se vozi liftom. NKN može tih n ljudi izići na tih n katova tako da na svakom katu iziđe bar jedna osoba ako je ukupan broj osoba veći od ukupnog broja katova ?[/quote]
ja bi to ovako:
imamo f-ju f: [m]->[n], s tim da je br. elemenata od [m]< br.elem. [n]
ukupni broj f-ja [m]->[n] je n^m, a ukupni injekcija n^_m (m podvuceno)
bar tako mislim
jel valja tako? :pun nade:[/quote]

cuj saskvač, meni si jako drag pa mi je zato zao sto ti ovo moram rec. mislim da je tvoje rjesenje opako krivo. ali ne brini, ja sam uvijek u zaostatku sa zadacama iz kompaktnih, sve ti u zivotu dodje na svoje. :kipslobode:
jako si dobro i bistro zakljucio da te funkcije ne mogu biti injekcije, medjutim, to ti ne jamci da su surjekcije, a presudno nam je tak nesto.
jer npr injekcija nije kad svi izadju na 1. katu jer su debeli i dalje idu pjeske, znaci to je jedna neinjekcija, no nije surjekcija i ocito nije funkcija koju mi trazimo. tak da ti oduzimas dobre funkcije, al to nisu sve! :ptice:
drzim ti fige -> :figa2:
saskvač (napisa):
aenima (napisa):

ja bi to ovako:
imamo f-ju f: [m]→[n], s tim da je br. elemenata od [m]< br.elem. [n]
ukupni broj f-ja [m]→[n] je n^m, a ukupni injekcija n^_m (m podvuceno)
bar tako mislim

cuj saskvač, meni si jako drag pa mi je zato zao sto ti ovo moram rec. mislim da je tvoje rjesenje opako krivo. ali ne brini, ja sam uvijek u zaostatku sa zadacama iz kompaktnih, sve ti u zivotu dodje na svoje. Kip Slobode
jako si dobro i bistro zakljucio da te funkcije ne mogu biti injekcije, medjutim, to ti ne jamci da su surjekcije, a presudno nam je tak nesto.
jer npr injekcija nije kad svi izadju na 1. katu jer su debeli i dalje idu pjeske, znaci to je jedna neinjekcija, no nije surjekcija i ocito nije funkcija koju mi trazimo. tak da ti oduzimas dobre funkcije, al to nisu sve! Hranim pticice
drzim ti fige → Drzim fige

D4rk0
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-7 = 34 - 41
Lokacija: Nitko ne zna... Ziher mi je dobro di god da jesam ;)

PostPostano: 1:04 čet, 7. 12. 2006    Naslov: Re: zadačić Citirajte i odgovorite

[quote="hermione"][quote="aenima"]Zgrada ima n katova, i m ljudi se vozi liftom. NKN može tih n ljudi izići na tih n katova tako da na svakom katu iziđe bar jedna osoba ako je ukupan broj osoba veći od ukupnog broja katova ?[/quote]

Dakle, sto smo dobili time? [latex]|S|=n^m\,,|A_i|=(n-1)^m\,,|A_i \cap A_j|=(n-2)^m[/latex],..., [latex]|A_1 \cap A_2 \ldots \cap A_n|=(n-n)^m=0[/latex]

[latex]\sum_{k=0}^{n}{{(-1)^k} {n \choose k} (n-k)^m}[/latex][/quote]
ja brijem da bi ja samo skužio da je to broj surjekcija i napisao isti tvoj rezultat :)

EDIT: spor sam... i nisam sve pročitao... vidim da je već netko prije mene bio i pravio se pametan :) ah :P
hermione (napisa):
aenima (napisa):

ja brijem da bi ja samo skužio da je to broj surjekcija i napisao isti tvoj rezultat Smile

EDIT: spor sam... i nisam sve pročitao... vidim da je već netko prije mene bio i pravio se pametan Smile ah Razz

Ignavia
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

91 = 108 - 17

PostPostano: 14:01 čet, 7. 12. 2006    Naslov: Re: zadačić Citirajte i odgovorite

[quote="D4rk0"]
EDIT: spor sam... i nisam sve pročitao... vidim da je već netko prije mene bio i pravio se pametan :) ah :P[/quote]

:blueshock: paa... ja sam dosla spemat, a ne pravit se pametna, mislila sam da se vidi iz aviona :smoke:

kad se pravim pametna, postam na buckuris... :biker:
D4rk0 (napisa):

EDIT: spor sam... i nisam sve pročitao... vidim da je već netko prije mene bio i pravio se pametan Smile ah Razz

Disaster!!! paa... ja sam dosla spemat, a ne pravit se pametna, mislila sam da se vidi iz aviona Smoking

kad se pravim pametna, postam na buckuris... Biker

vini
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
26 = 28 - 2

PostPostano: 20:07 čet, 7. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

primjetih da je ovaj zadatak "Koliko ima funkcija ... koje su sami sebi inverz..." 62. zadatak iz zbirke Maje Cvitković. pa tko želi neka pogleda.

[url]http://rapidshare.com/files/6503484/zadatak.jpg.html[/url]
primjetih da je ovaj zadatak "Koliko ima funkcija ... koje su sami sebi inverz..." 62. zadatak iz zbirke Maje Cvitković. pa tko želi neka pogleda.

http://rapidshare.com/files/6503484/zadatak.jpg.html

[Vrh]
Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 50 - 30

PostPostano: 20:35 čet, 7. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Ignavia"][quote="Mr.Doe"]evo jos jedan zadacic (sa roka);

koliko ima funkcija [latex]f:\mathbf{N}_n \rightarrow \mathbf{N}_n[/latex] koje su same sebi inverz i nemaju fiksnih tocaka.[/quote]

ja bi htjela titulu kraljice anti-latexa :kraljica:
sta ce nam to, kaj ne vidite kak se fino da i ovak zapisat :lol:
jel tak, alen? :peglam:[/quote]

By da way, poredak biranja poskupova nije bitan pa moras podijeliti sa [latex](n/2)![/latex].
Uostalom rok je prosao :lol: .

(latex rulez!)
Ignavia (napisa):
Mr.Doe (napisa):

ja bi htjela titulu kraljice anti-latexa Kraljica
sta ce nam to, kaj ne vidite kak se fino da i ovak zapisat Laughing
jel tak, alen? Imam posla!

By da way, poredak biranja poskupova nije bitan pa moras podijeliti sa .
Uostalom rok je prosao Laughing .

(latex rulez!)

[Vrh]
Ignavia
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

91 = 108 - 17

PostPostano: 20:59 čet, 7. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Mr.Doe"]
By da way, poredak biranja poskupova nije bitan pa moras podijeliti sa (n/2)!. [/quote]

tak je! :wacky: hvala, malo sam :sillyroll:

:screamdance:
Mr.Doe (napisa):

By da way, poredak biranja poskupova nije bitan pa moras podijeliti sa (n/2)!.

tak je! Tup, tup, tup,... hvala, malo sam silly + roll

Screamin' 'n' Dancin'

Bug
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 35 - 15

PostPostano: 17:29 sub, 6. 1. 2007    Naslov: Re: zadačić Citirajte i odgovorite

[quote="hermione"][quote="aenima"]Zgrada ima n katova, i m ljudi se vozi liftom. NKN može tih n ljudi izići na tih n katova tako da na svakom katu iziđe bar jedna osoba ako je ukupan broj osoba veći od ukupnog broja katova ?[/quote]

[latex]\sum_{k=0}^{n}{{(-1)^k} {n \choose k} (n-k)^m}[/latex][/quote]

i ja sam dobio isto ko i ti samo bez n povrh k...
moze mi neko objasnit zasto to treba
hermione (napisa):
aenima (napisa):

i ja sam dobio isto ko i ti samo bez n povrh k...
moze mi neko objasnit zasto to treba

Non scholae, sed vitae discimus
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum