Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
aenima Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Mr.Doe Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
hermione Forumaš(ica)

Spol: 
Sarma: -
|
Postano: 21:29 sri, 22. 11. 2006 Naslov: Re: zadačić |
|
|
[quote="aenima"]Zgrada ima n katova, i m ljudi se vozi liftom. NKN može tih n ljudi izići na tih n katova tako da na svakom katu iziđe bar jedna osoba ako je ukupan broj osoba veći od ukupnog broja katova ?[/quote]
Ja bih to ovako. Gledala bih A_i...skup svih nacina da na i-tom katu nitko ne izlazi!
Dakle, sto smo dobili time? [latex]|S|=n^m\,,|A_i|=(n-1)^m\,,|A_i \cap A_j|=(n-2)^m[/latex],..., [latex]|A_1 \cap A_2 \ldots \cap A_n|=(n-n)^m=0[/latex]
Upotrijebis FUI na kraju i to je to. Ja sam kao rezultat dobila da je to jednako
[latex]\sum_{k=0}^{n}{{(-1)^k} {n \choose k} (n-k)^m}[/latex]
aenima (napisa): | Zgrada ima n katova, i m ljudi se vozi liftom. NKN može tih n ljudi izići na tih n katova tako da na svakom katu iziđe bar jedna osoba ako je ukupan broj osoba veći od ukupnog broja katova ? |
Ja bih to ovako. Gledala bih A_i...skup svih nacina da na i-tom katu nitko ne izlazi!
Dakle, sto smo dobili time? ,...,
Upotrijebis FUI na kraju i to je to. Ja sam kao rezultat dobila da je to jednako
|
|
[Vrh] |
|
aenima Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
saskvač Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Ignavia Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 23:20 sri, 6. 12. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="Mr.Doe"]evo jos jedan zadacic (sa roka);
koliko ima funkcija [latex]f:\mathbf{N}_n \rightarrow \mathbf{N}_n[/latex] koje su same sebi inverz i nemaju fiksnih tocaka.[/quote]
a paa.... ak nema fiksnih tocaka, onda nema fiksnih tocaka, a ak je sama sebi inverz- to bi znacilo valjda da se dva elementa zamjene mjesta. i sad, posto nema fiksnih tocaka, n bi trebao bit paran?
i onda samo brojis nacine kak odabires po 2, jer kad ih odaberes znas kamo idu - jedan u drugi
dakle, (n povrh 2)*(n-2 povrh 2)*(n-4 povrh 2)*...*(4 povrh 2)*(2 povrh 2)
ja bi htjela titulu kraljice anti-latexa :kraljica:
sta ce nam to, kaj ne vidite kak se fino da i ovak zapisat :lol:
jel tak, alen? :peglam:
Mr.Doe (napisa): | evo jos jedan zadacic (sa roka);
koliko ima funkcija koje su same sebi inverz i nemaju fiksnih tocaka. |
a paa.... ak nema fiksnih tocaka, onda nema fiksnih tocaka, a ak je sama sebi inverz- to bi znacilo valjda da se dva elementa zamjene mjesta. i sad, posto nema fiksnih tocaka, n bi trebao bit paran?
i onda samo brojis nacine kak odabires po 2, jer kad ih odaberes znas kamo idu - jedan u drugi
ja bi htjela titulu kraljice anti-latexa
sta ce nam to, kaj ne vidite kak se fino da i ovak zapisat
jel tak, alen?
|
|
[Vrh] |
|
Ignavia Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
saskvač Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Ignavia Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 0:21 čet, 7. 12. 2006 Naslov: Re: zadačić |
|
|
[quote="saskvač"][quote="aenima"]Zgrada ima n katova, i m ljudi se vozi liftom. NKN može tih n ljudi izići na tih n katova tako da na svakom katu iziđe bar jedna osoba ako je ukupan broj osoba veći od ukupnog broja katova ?[/quote]
ja bi to ovako:
imamo f-ju f: [m]->[n], s tim da je br. elemenata od [m]< br.elem. [n]
dakle f-ja nije injekcija
ukupni broj f-ja [m]->[n] je n^m, a ukupni injekcija n^_m (m podvuceno)
onda je broj nacina = br. f-ja - br. injekcija
bar tako mislim
jel valja tako? :pun nade:[/quote]
cuj saskvač, meni si jako drag pa mi je zato zao sto ti ovo moram rec. mislim da je tvoje rjesenje opako krivo. ali ne brini, ja sam uvijek u zaostatku sa zadacama iz kompaktnih, sve ti u zivotu dodje na svoje. :kipslobode:
jako si dobro i bistro zakljucio da te funkcije ne mogu biti injekcije, medjutim, to ti ne jamci da su surjekcije, a presudno nam je tak nesto.
jer npr injekcija nije kad svi izadju na 1. katu jer su debeli i dalje idu pjeske, znaci to je jedna neinjekcija, no nije surjekcija i ocito nije funkcija koju mi trazimo. tak da ti oduzimas dobre funkcije, al to nisu sve! :ptice:
drzim ti fige -> :figa2:
saskvač (napisa): | aenima (napisa): | Zgrada ima n katova, i m ljudi se vozi liftom. NKN može tih n ljudi izići na tih n katova tako da na svakom katu iziđe bar jedna osoba ako je ukupan broj osoba veći od ukupnog broja katova ? |
ja bi to ovako:
imamo f-ju f: [m]→[n], s tim da je br. elemenata od [m]< br.elem. [n]
dakle f-ja nije injekcija
ukupni broj f-ja [m]→[n] je n^m, a ukupni injekcija n^_m (m podvuceno)
onda je broj nacina = br. f-ja - br. injekcija
bar tako mislim
jel valja tako? :pun nade: |
cuj saskvač, meni si jako drag pa mi je zato zao sto ti ovo moram rec. mislim da je tvoje rjesenje opako krivo. ali ne brini, ja sam uvijek u zaostatku sa zadacama iz kompaktnih, sve ti u zivotu dodje na svoje.
jako si dobro i bistro zakljucio da te funkcije ne mogu biti injekcije, medjutim, to ti ne jamci da su surjekcije, a presudno nam je tak nesto.
jer npr injekcija nije kad svi izadju na 1. katu jer su debeli i dalje idu pjeske, znaci to je jedna neinjekcija, no nije surjekcija i ocito nije funkcija koju mi trazimo. tak da ti oduzimas dobre funkcije, al to nisu sve!
drzim ti fige →
|
|
[Vrh] |
|
D4rk0 Forumaš(ica)

Spol: 
Lokacija: Nitko ne zna... Ziher mi je dobro di god da jesam ;)
|
Postano: 1:04 čet, 7. 12. 2006 Naslov: Re: zadačić |
|
|
[quote="hermione"][quote="aenima"]Zgrada ima n katova, i m ljudi se vozi liftom. NKN može tih n ljudi izići na tih n katova tako da na svakom katu iziđe bar jedna osoba ako je ukupan broj osoba veći od ukupnog broja katova ?[/quote]
Dakle, sto smo dobili time? [latex]|S|=n^m\,,|A_i|=(n-1)^m\,,|A_i \cap A_j|=(n-2)^m[/latex],..., [latex]|A_1 \cap A_2 \ldots \cap A_n|=(n-n)^m=0[/latex]
[latex]\sum_{k=0}^{n}{{(-1)^k} {n \choose k} (n-k)^m}[/latex][/quote]
ja brijem da bi ja samo skužio da je to broj surjekcija i napisao isti tvoj rezultat :)
EDIT: spor sam... i nisam sve pročitao... vidim da je već netko prije mene bio i pravio se pametan :) ah :P
hermione (napisa): | aenima (napisa): | Zgrada ima n katova, i m ljudi se vozi liftom. NKN može tih n ljudi izići na tih n katova tako da na svakom katu iziđe bar jedna osoba ako je ukupan broj osoba veći od ukupnog broja katova ? |
 |
ja brijem da bi ja samo skužio da je to broj surjekcija i napisao isti tvoj rezultat
EDIT: spor sam... i nisam sve pročitao... vidim da je već netko prije mene bio i pravio se pametan ah
_________________ www.spreha.net
Ljudski je griješiti, ali osjećaj je božanski...
|
|
[Vrh] |
|
Ignavia Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vini Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Mr.Doe Forumaš(ica)

|
Postano: 20:35 čet, 7. 12. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="Ignavia"][quote="Mr.Doe"]evo jos jedan zadacic (sa roka);
koliko ima funkcija [latex]f:\mathbf{N}_n \rightarrow \mathbf{N}_n[/latex] koje su same sebi inverz i nemaju fiksnih tocaka.[/quote]
ja bi htjela titulu kraljice anti-latexa :kraljica:
sta ce nam to, kaj ne vidite kak se fino da i ovak zapisat :lol:
jel tak, alen? :peglam:[/quote]
By da way, poredak biranja poskupova nije bitan pa moras podijeliti sa [latex](n/2)![/latex].
Uostalom rok je prosao :lol: .
(latex rulez!)
Ignavia (napisa): | Mr.Doe (napisa): | evo jos jedan zadacic (sa roka);
koliko ima funkcija koje su same sebi inverz i nemaju fiksnih tocaka. |
ja bi htjela titulu kraljice anti-latexa
sta ce nam to, kaj ne vidite kak se fino da i ovak zapisat
jel tak, alen?  |
By da way, poredak biranja poskupova nije bitan pa moras podijeliti sa .
Uostalom rok je prosao .
(latex rulez!)
|
|
[Vrh] |
|
Ignavia Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Bug Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 17:29 sub, 6. 1. 2007 Naslov: Re: zadačić |
|
|
[quote="hermione"][quote="aenima"]Zgrada ima n katova, i m ljudi se vozi liftom. NKN može tih n ljudi izići na tih n katova tako da na svakom katu iziđe bar jedna osoba ako je ukupan broj osoba veći od ukupnog broja katova ?[/quote]
[latex]\sum_{k=0}^{n}{{(-1)^k} {n \choose k} (n-k)^m}[/latex][/quote]
i ja sam dobio isto ko i ti samo bez n povrh k...
moze mi neko objasnit zasto to treba
hermione (napisa): | aenima (napisa): | Zgrada ima n katova, i m ljudi se vozi liftom. NKN može tih n ljudi izići na tih n katova tako da na svakom katu iziđe bar jedna osoba ako je ukupan broj osoba veći od ukupnog broja katova ? |
 |
i ja sam dobio isto ko i ti samo bez n povrh k...
moze mi neko objasnit zasto to treba
_________________ Everybody Dies...
Nobody is perfect...
Non scholae, sed vitae discimus
|
|
[Vrh] |
|
|