| Prethodna tema :: Sljedeća tema | 

| Autor/ica | Poruka | 

| aenima Forumaš(ica)

Spol:

|  | 

| [Vrh] |  | 

| Mr.Doe Forumaš(ica)

|  | 

| [Vrh] |  | 

| hermione Forumaš(ica)

Spol:
  Sarma: -

| 

|  Postano: 21:29 sri, 22. 11. 2006    Naslov: Re: zadačić |         |  
				| 
 |  
				| [quote="aenima"]Zgrada ima n katova, i m ljudi se vozi liftom. NKN može tih n ljudi izići na tih n katova tako da na svakom katu iziđe bar jedna osoba ako je ukupan broj osoba veći od ukupnog broja katova ?[/quote]
 Ja bih to ovako. Gledala bih  A_i...skup svih nacina da na i-tom katu nitko ne izlazi!

Dakle, sto smo dobili time? [latex]|S|=n^m\,,|A_i|=(n-1)^m\,,|A_i \cap A_j|=(n-2)^m[/latex],..., [latex]|A_1 \cap A_2 \ldots \cap A_n|=(n-n)^m=0[/latex]

Upotrijebis FUI na kraju i to je to. Ja sam kao rezultat dobila da je to jednako
 [latex]\sum_{k=0}^{n}{{(-1)^k} {n \choose k} (n-k)^m}[/latex]
  	  | aenima (napisa): |  	  | Zgrada ima n katova, i m ljudi se vozi liftom. NKN može tih n ljudi izići na tih n katova tako da na svakom katu iziđe bar jedna osoba ako je ukupan broj osoba veći od ukupnog broja katova ? | 

Ja bih to ovako. Gledala bih  A_i...skup svih nacina da na i-tom katu nitko ne izlazi!

Dakle, sto smo dobili time?
  ,...,   
 Upotrijebis FUI na kraju i to je to. Ja sam kao rezultat dobila da je to jednako

|  | 

| [Vrh] |  | 

| aenima Forumaš(ica)

Spol:

|  | 

| [Vrh] |  | 

| saskvač Forumaš(ica)

|  | 

| [Vrh] |  | 

| Ignavia Forumaš(ica)

Spol:

| 

|  Postano: 23:20 sri, 6. 12. 2006    Naslov: |         |  
				| 
 |  
				| [quote="Mr.Doe"]evo jos jedan zadacic (sa roka);
 koliko ima funkcija [latex]f:\mathbf{N}_n \rightarrow \mathbf{N}_n[/latex] koje su same sebi inverz i nemaju fiksnih tocaka.[/quote]

a paa.... ak nema fiksnih tocaka, onda nema fiksnih tocaka, a ak je sama sebi inverz- to bi znacilo valjda da se dva elementa zamjene mjesta. i sad, posto nema fiksnih tocaka, n bi trebao bit paran?

i onda samo brojis nacine kak odabires po 2, jer kad ih odaberes znas kamo idu - jedan u drugi

dakle, (n povrh 2)*(n-2 povrh 2)*(n-4 povrh 2)*...*(4 povrh 2)*(2 povrh 2)
 ja bi htjela titulu kraljice anti-latexa  :kraljica:
 sta ce nam to, kaj ne vidite kak se fino da i ovak zapisat  :lol:
 jel tak, alen?  :peglam:
  	  | Mr.Doe (napisa): |  	  | evo jos jedan zadacic (sa roka); 
 koliko ima funkcija
  koje su same sebi inverz i nemaju fiksnih tocaka. | 

a paa.... ak nema fiksnih tocaka, onda nema fiksnih tocaka, a ak je sama sebi inverz- to bi znacilo valjda da se dva elementa zamjene mjesta. i sad, posto nema fiksnih tocaka, n bi trebao bit paran?

i onda samo brojis nacine kak odabires po 2, jer kad ih odaberes znas kamo idu - jedan u drugi

ja bi htjela titulu kraljice anti-latexa
   sta ce nam to, kaj ne vidite kak se fino da i ovak zapisat
   jel tak, alen?
   |  | 

| [Vrh] |  | 

| Ignavia Forumaš(ica)

Spol:

|  | 

| [Vrh] |  | 

| saskvač Forumaš(ica)

|  | 

| [Vrh] |  | 

| Ignavia Forumaš(ica)

Spol:

| 

|  Postano: 0:21 čet, 7. 12. 2006    Naslov: Re: zadačić |         |  
				| 
 |  
				| [quote="saskvač"][quote="aenima"]Zgrada ima n katova, i m ljudi se vozi liftom. NKN može tih n ljudi izići na tih n katova tako da na svakom katu iziđe bar jedna osoba ako je ukupan broj osoba veći od ukupnog broja katova ?[/quote]
ja bi to ovako:
 imamo f-ju f: [m]->[n], s tim da je br. elemenata od [m]< br.elem. [n]
 dakle f-ja nije injekcija
 ukupni broj f-ja [m]->[n] je n^m, a ukupni injekcija n^_m (m podvuceno)
 onda je broj nacina = br. f-ja - br. injekcija
 bar tako mislim
 jel valja tako? :pun nade:[/quote]

cuj saskvač, meni si jako drag pa mi je zato zao sto ti ovo moram rec. mislim da je tvoje rjesenje opako krivo. ali ne brini, ja sam uvijek u zaostatku sa zadacama iz kompaktnih, sve ti u zivotu dodje na svoje.  :kipslobode:
 jako si dobro i bistro zakljucio da te funkcije ne mogu biti injekcije, medjutim, to ti ne jamci da su surjekcije, a presudno nam je tak nesto.
 jer npr injekcija nije kad svi izadju na 1. katu jer su debeli i dalje idu pjeske, znaci to je jedna neinjekcija, no nije surjekcija i ocito nije funkcija koju mi trazimo. tak da ti oduzimas dobre funkcije,  al to nisu sve!  :ptice:
 drzim ti fige ->  :figa2:
  	  | saskvač (napisa): |  	  |  	  | aenima (napisa): |  	  | Zgrada ima n katova, i m ljudi se vozi liftom. NKN može tih n ljudi izići na tih n katova tako da na svakom katu iziđe bar jedna osoba ako je ukupan broj osoba veći od ukupnog broja katova ? | 
 ja bi to ovako:
 imamo f-ju f: [m]→[n], s tim da je br. elemenata od [m]< br.elem. [n]
 dakle f-ja nije injekcija
 ukupni broj f-ja [m]→[n] je n^m, a ukupni injekcija n^_m (m podvuceno)
 onda je broj nacina = br. f-ja - br. injekcija
 bar tako mislim
 jel valja tako? :pun nade:
 | 

cuj saskvač, meni si jako drag pa mi je zato zao sto ti ovo moram rec. mislim da je tvoje rjesenje opako krivo. ali ne brini, ja sam uvijek u zaostatku sa zadacama iz kompaktnih, sve ti u zivotu dodje na svoje.
   jako si dobro i bistro zakljucio da te funkcije ne mogu biti injekcije, medjutim, to ti ne jamci da su surjekcije, a presudno nam je tak nesto.
 jer npr injekcija nije kad svi izadju na 1. katu jer su debeli i dalje idu pjeske, znaci to je jedna neinjekcija, no nije surjekcija i ocito nije funkcija koju mi trazimo. tak da ti oduzimas dobre funkcije,  al to nisu sve!
   drzim ti fige →
   |  | 

| [Vrh] |  | 

| D4rk0 Forumaš(ica)

Spol:
  Lokacija: Nitko ne zna... Ziher mi je dobro di god da jesam ;)

| 

|  Postano: 1:04 čet, 7. 12. 2006    Naslov: Re: zadačić |         |  
				| 
 |  
				| [quote="hermione"][quote="aenima"]Zgrada ima n katova, i m ljudi se vozi liftom. NKN može tih n ljudi izići na tih n katova tako da na svakom katu iziđe bar jedna osoba ako je ukupan broj osoba veći od ukupnog broja katova ?[/quote]

Dakle, sto smo dobili time? [latex]|S|=n^m\,,|A_i|=(n-1)^m\,,|A_i \cap A_j|=(n-2)^m[/latex],..., [latex]|A_1 \cap A_2 \ldots \cap A_n|=(n-n)^m=0[/latex]

[latex]\sum_{k=0}^{n}{{(-1)^k} {n \choose k} (n-k)^m}[/latex][/quote]
 ja brijem da bi ja samo skužio da je to broj surjekcija i napisao isti tvoj rezultat :)

EDIT: spor sam... i nisam sve pročitao... vidim da je već netko prije mene bio i pravio se pametan :) ah :P
  	  | hermione (napisa): |  	  |  	  | aenima (napisa): |  	  | Zgrada ima n katova, i m ljudi se vozi liftom. NKN može tih n ljudi izići na tih n katova tako da na svakom katu iziđe bar jedna osoba ako je ukupan broj osoba veći od ukupnog broja katova ? | 

,...,   

| 
 ja brijem da bi ja samo skužio da je to broj surjekcija i napisao isti tvoj rezultat

EDIT: spor sam... i nisam sve pročitao... vidim da je već netko prije mene bio i pravio se pametan
  ah   _________________www.spreha.net
Ljudski je griješiti, ali osjećaj je božanski... |  | 

| [Vrh] |  | 

| Ignavia Forumaš(ica)

Spol:

|  | 

| [Vrh] |  | 

| vini Forumaš(ica)

Spol:

|  | 

| [Vrh] |  | 

| Mr.Doe Forumaš(ica)

| 

|  Postano: 20:35 čet, 7. 12. 2006    Naslov: |         |  
				| 
 |  
				| [quote="Ignavia"][quote="Mr.Doe"]evo jos jedan zadacic (sa roka);
 koliko ima funkcija [latex]f:\mathbf{N}_n \rightarrow \mathbf{N}_n[/latex] koje su same sebi inverz i nemaju fiksnih tocaka.[/quote]

ja bi htjela titulu kraljice anti-latexa  :kraljica:
 sta ce nam to, kaj ne vidite kak se fino da i ovak zapisat  :lol:
 jel tak, alen?  :peglam:[/quote]

By da way, poredak biranja poskupova nije bitan pa moras podijeliti sa [latex](n/2)![/latex].
 Uostalom rok je prosao  :lol: .

(latex rulez!)
  	  | Ignavia (napisa): |  	  |  	  | Mr.Doe (napisa): |  	  | evo jos jedan zadacic (sa roka); 
 koliko ima funkcija
  koje su same sebi inverz i nemaju fiksnih tocaka. | 

ja bi htjela titulu kraljice anti-latexa
   sta ce nam to, kaj ne vidite kak se fino da i ovak zapisat
   jel tak, alen?
  | 

By da way, poredak biranja poskupova nije bitan pa moras podijeliti sa
  . Uostalom rok je prosao
  . 
 (latex rulez!)

|  | 

| [Vrh] |  | 

| Ignavia Forumaš(ica)

Spol:

|  | 

| [Vrh] |  | 

| Bug Forumaš(ica)

Spol:

| 

|  Postano: 17:29 sub, 6. 1. 2007    Naslov: Re: zadačić |         |  
				| 
 |  
				| [quote="hermione"][quote="aenima"]Zgrada ima n katova, i m ljudi se vozi liftom. NKN može tih n ljudi izići na tih n katova tako da na svakom katu iziđe bar jedna osoba ako je ukupan broj osoba veći od ukupnog broja katova ?[/quote]

[latex]\sum_{k=0}^{n}{{(-1)^k} {n \choose k} (n-k)^m}[/latex][/quote]

i ja sam dobio isto ko i ti samo bez n povrh k...
 moze mi neko objasnit zasto to treba
  	  | hermione (napisa): |  	  |  	  | aenima (napisa): |  	  | Zgrada ima n katova, i m ljudi se vozi liftom. NKN može tih n ljudi izići na tih n katova tako da na svakom katu iziđe bar jedna osoba ako je ukupan broj osoba veći od ukupnog broja katova ? | 

,...,   

| 

i ja sam dobio isto ko i ti samo bez n povrh k...
 moze mi neko objasnit zasto to treba

Non scholae, sed vitae discimus
 |  | 

| [Vrh] |  | 

|  |