Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

determinanta s kolokvija 14. 2. 2008. (4. zadatak) (zadatak)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
finalni
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
Sarma = la pohva - posuda
27 = 45 - 18

PostPostano: 14:52 čet, 14. 2. 2008    Naslov: determinanta s kolokvija 14. 2. 2008. (4. zadatak) Citirajte i odgovorite

Zna li itko odrediti determinantu sljedeće mce (kvadratna reda n):

[latex]\left( \begin{array}{ccccccccc}
a & 0 & b & 0 & \ldots & 0 & 0 & 0 \\
0 & a & 0 & b & \ldots & 0 & 0 & 0 \\
0 & 0 & a & 0 & \ldots & 0 & 0 & 0 \\
\ldots & \ldots & \ldots & \ldots & \ldots & \ldots &
\ldots & \ldots \\
0 & 0 & 0 & 0 & \ldots & a & 0 & b \\
b & 0 & 0 & 0 & \ldots & 0 & a & 0 \\
0 & b & 0 & 0 & \ldots & 0 & 0 & a \\
\end{array} \right)[/latex]?

Ne znam nikog tko ju je riješio na kolokviju...
Zna li itko odrediti determinantu sljedeće mce (kvadratna reda n):

?

Ne znam nikog tko ju je riješio na kolokviju...

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
nameless
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 6 - 0

PostPostano: 15:00 čet, 14. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

ja sam isla s onim.. laplasom jelte.. po prvom redu.. dobijem a* nesto + b * nesto drugo.. to nesto drugo je nula jer se pojavi nulredak. onda dalje jos jednom raspisem ovo unutar determinante kod a i dobijem opet to pa mi na kraju ispadne a^n
ja sam isla s onim.. laplasom jelte.. po prvom redu.. dobijem a* nesto + b * nesto drugo.. to nesto drugo je nula jer se pojavi nulredak. onda dalje jos jednom raspisem ovo unutar determinante kod a i dobijem opet to pa mi na kraju ispadne a^n

vancika
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 3

PostPostano: 15:12 čet, 14. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

ne vidim kak se pojavi nulredak :?: ja to nisam znala... al sam krenula s idejom da s prvim stupcem ponistim "prvi desni" b s drugim drugi b da dobijem 0 u gornjem trokutu al sam se spetljala i otisla na kavu :D
ne vidim kak se pojavi nulredak Question ja to nisam znala... al sam krenula s idejom da s prvim stupcem ponistim "prvi desni" b s drugim drugi b da dobijem 0 u gornjem trokutu al sam se spetljala i otisla na kavu Very Happy

finalni
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

27 = 45 - 18

PostPostano: 15:12 čet, 14. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="nameless"]ja sam isla s onim.. laplasom jelte.. po prvom redu.. dobijem a* nesto + b * nesto drugo.. to nesto drugo je nula jer se pojavi nulredak. onda dalje jos jednom raspisem ovo unutar determinante kod a i dobijem opet to pa mi na kraju ispadne a^n[/quote]

Ali [latex]D_3[/latex] ovisi o b...

[latex]\left( \begin{array}{ccc} a & 0 & b\\
b & a & 0\\
0 & b & a\\
\end{array} \right)=a\cdot(a\cdot a-b\cdot 0)+b\cdot(b\cdot b -a\cdot 0)=a^3+b^3[/latex]

Ako se krene po Laplaceu, mislim da ovo što si označila s "nesto drugo" ispadne katastrofa...
nameless (napisa):

Ali ovisi o b...

Ako se krene po Laplaceu, mislim da ovo što si označila s "nesto drugo" ispadne katastrofa...

nameless
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 0

PostPostano: 15:17 čet, 14. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

ok zanemarite ono krivo sam ga prepisala bila :( .. zato mi se i cinio nekak prelagan :D
ok zanemarite ono krivo sam ga prepisala bila Sad .. zato mi se i cinio nekak prelagan Very Happy

felixx
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

13 = 23 - 10

PostPostano: 16:01 čet, 14. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

ok, uspio sam ga rijesiti kad sam isao doma (dok sam se zivcirao jer mi je pauk digao auto).... nda...
dakle, evo rjesenja...

kljucno se sjetiti definicije determinante preko permutacija...

rjesenje ima dva dijela
1. dio ako je n neparan
pp. da ste odabrali neki a u svoju permutaciju
kad njega izlucite (2 broja b vise ne smijete koristiti), a uz svaki od tih b se u retku/stupcu nalazi a kao jedini broj iz tok retka/stupcu koji uopce mozete iskoristit za permutaciju koja nema 0, zanimljivo je za primjetiti da ce ti novi 'a' koje treba iskoristit bit ili za (+2,+2) ili za (-2,-2) od pocetnog po koordinatama modulo n, dakle 2 reda iznad ili dva reda ispod... e sad posto je n neparan znate da cete se tek nakon n ovakvih koraka vratiti u pocetnu polje, tj. imate potpunu permutaciju koja je oblika +- a^n
e sad kako ste vi odabrali sve brojeve na glavnoj dijagonali, u toj permutaciji nema inverzija pa je Ep = 1
dakle u det imate + a^n
sad pretpostavite da ste odabrali neki b
analogno kao u pret. slucaju, taj b ce ponistiti za permutaciju 2 broja a, te ce u njihovom retku/stupcu ostati po jedan b kao jedini broj koji mozete iskoristiti za permutaciju(a vi znate da iz svakog retka/stupca morate uzeti bar jedan), i udaljenost tih novih b ce bit kao u prethodnom slucaju po koodinatama (+2,+2) ili (-2,-2) od pocetnog...
opet kako je n neparan nakon n ovakvih koraka cete se vratiti u pocetno polje i imat cete punu permutaciju...
sad preostaje odrediti inverziju te nase permutacije
ako pogledate raspored ovih b, prva dva su iza svih ostalih dakle
2 * (n-2) inverzija sto je parno pa je Ep = 1
dakle imamo + b^n u det
ovime smo pokazali da nijedna druga permutacija nece dati broj razl. od 0, jer ako uzmemo jedan a moramo uzeti i preostalih n-1, analagono i za b

dakle ako je n neparan
det A = a^n + b^n

e sad
ako je n paran
imamo slican postupak samo treba primjetiti da cemo se ovdje nakon
n/2 koraka vratiti u pocetnu tocku, dakle ako uzmemo jedan a, uzet cemo jos i njih n/2 - 1
analogno i za b
a to jos nije potpuna permutacija
dakle pp. da smo uzeli neki a
onda moramo uzeti jos i n/2- 1 a
sad smo iskoristili svaki drugi stupac i svaki drugi redak... i sad mozemo za preostalih n-1 uzeti samo b-ove ili samo a-ove
analogno ako ej prvi b

dobijemo da postoje samo 4 permutacije koje daju umnozak razl. od 0
a to su a^n, - (ab)^n/2, - (ab)^n/2, + b^n,

ovaj kraj sam malo ubrzao, ali lako se moze skuziti zasto vrijedi....

dakle det A = a^n - (ab)^n/2 - (ab)^n/2 + b^n
ok, uspio sam ga rijesiti kad sam isao doma (dok sam se zivcirao jer mi je pauk digao auto).... nda...
dakle, evo rjesenja...

kljucno se sjetiti definicije determinante preko permutacija...

rjesenje ima dva dijela
1. dio ako je n neparan
pp. da ste odabrali neki a u svoju permutaciju
kad njega izlucite (2 broja b vise ne smijete koristiti), a uz svaki od tih b se u retku/stupcu nalazi a kao jedini broj iz tok retka/stupcu koji uopce mozete iskoristit za permutaciju koja nema 0, zanimljivo je za primjetiti da ce ti novi 'a' koje treba iskoristit bit ili za (+2,+2) ili za (-2,-2) od pocetnog po koordinatama modulo n, dakle 2 reda iznad ili dva reda ispod... e sad posto je n neparan znate da cete se tek nakon n ovakvih koraka vratiti u pocetnu polje, tj. imate potpunu permutaciju koja je oblika +- a^n
e sad kako ste vi odabrali sve brojeve na glavnoj dijagonali, u toj permutaciji nema inverzija pa je Ep = 1
dakle u det imate + a^n
sad pretpostavite da ste odabrali neki b
analogno kao u pret. slucaju, taj b ce ponistiti za permutaciju 2 broja a, te ce u njihovom retku/stupcu ostati po jedan b kao jedini broj koji mozete iskoristiti za permutaciju(a vi znate da iz svakog retka/stupca morate uzeti bar jedan), i udaljenost tih novih b ce bit kao u prethodnom slucaju po koodinatama (+2,+2) ili (-2,-2) od pocetnog...
opet kako je n neparan nakon n ovakvih koraka cete se vratiti u pocetno polje i imat cete punu permutaciju...
sad preostaje odrediti inverziju te nase permutacije
ako pogledate raspored ovih b, prva dva su iza svih ostalih dakle
2 * (n-2) inverzija sto je parno pa je Ep = 1
dakle imamo + b^n u det
ovime smo pokazali da nijedna druga permutacija nece dati broj razl. od 0, jer ako uzmemo jedan a moramo uzeti i preostalih n-1, analagono i za b

dakle ako je n neparan
det A = a^n + b^n

e sad
ako je n paran
imamo slican postupak samo treba primjetiti da cemo se ovdje nakon
n/2 koraka vratiti u pocetnu tocku, dakle ako uzmemo jedan a, uzet cemo jos i njih n/2 - 1
analogno i za b
a to jos nije potpuna permutacija
dakle pp. da smo uzeli neki a
onda moramo uzeti jos i n/2- 1 a
sad smo iskoristili svaki drugi stupac i svaki drugi redak... i sad mozemo za preostalih n-1 uzeti samo b-ove ili samo a-ove
analogno ako ej prvi b

dobijemo da postoje samo 4 permutacije koje daju umnozak razl. od 0
a to su a^n, - (ab)^n/2, - (ab)^n/2, + b^n,

ovaj kraj sam malo ubrzao, ali lako se moze skuziti zasto vrijedi....

dakle det A = a^n - (ab)^n/2 - (ab)^n/2 + b^n

vancika
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 3

PostPostano: 16:34 čet, 14. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

:lizalica: svaka cast...
Lizalica svaka cast...

punio4
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 11 - 8

PostPostano: 17:14 čet, 14. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kakav sam ja imao:
[latex]\begin{vmatrix}
b & 0&\cdots&0 & a \\
0 & 0 & \cdots &a & b \\
\vdots&\cdots&a&b&0\\
0&a&b&\cdots&\vdots\\
a&b & \cdots & 0&0
\end{vmatrix}[/latex]

Uglavnom. Ja sam išao na laplaceov razvoj po prvom retku, jer imam samo a i b, ostalo su mi 0.
Dakle imam [latex]-b\cdot\begin{vmatrix}
0&\cdots&a&b\\
\vdots&a&b&\vdots\\
a&b&\cdots&0\end{vmatrix}+(-1)^n a\cdot\begin{vmatrix}
0&\cdots&a&b\\
\vdots&a&b&\vdots\\
a&b&\cdots&0\end{vmatrix}[/latex]
Sad tu moram raditi (n-1)/2 zamjena redaka i stupaca, ovisno da li je n paran ili neparan, da dobijem nule ispod dijagonale i a na dijagonali.
[latex]-b\cdot(-1)^{\lfloor\frac{n-1}{2}\rfloor}a^{n-1}+(-1)^n a^{n-1}\cdot(-1)^{\lfloor\frac{n-1}{2}\rfloor}[/latex]

[EDIT]
Zeznul sam u ispitu, a i tu... Prva matrica ispadaju b na dijagonali, a druga a na dijagonali... pa je onda prvi b^n, a ne i on a^n.
Dobro rješenje je (mislim):
[latex]-b\cdot(-1)^{\lfloor\frac{n-1}{2}\rfloor}b^{n-1}+(-1)^n a^{n-1}\cdot(-1)^{\lfloor\frac{n-1}{2}\rfloor}[/latex]

[EDIT2]
Aaaaarg! :wall:
Stavio sam i n, umjesto n-1. Zaboravio sam da je stupanj manje...
[URL=http://i4.photobucket.com/albums/y136/Punio4/120294430056.png][img]http://i4.photobucket.com/albums/y136/Punio4/th_120294430056.png[/img][/URL]
Kakav sam ja imao:

Uglavnom. Ja sam išao na laplaceov razvoj po prvom retku, jer imam samo a i b, ostalo su mi 0.
Dakle imam
Sad tu moram raditi (n-1)/2 zamjena redaka i stupaca, ovisno da li je n paran ili neparan, da dobijem nule ispod dijagonale i a na dijagonali.

[EDIT]
Zeznul sam u ispitu, a i tu... Prva matrica ispadaju b na dijagonali, a druga a na dijagonali... pa je onda prvi b^n, a ne i on a^n.
Dobro rješenje je (mislim):

[EDIT2]
Aaaaarg! Brick wall
Stavio sam i n, umjesto n-1. Zaboravio sam da je stupanj manje...

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Novi
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

60 = 69 - 9

PostPostano: 19:13 čet, 14. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mislim da bi trebalo za parni n biti det A = a^n - (-ab)^n/2 - (-ab)^n/2 + b^n. (putem dugotrajnog raspisivanja)
Mislim da bi trebalo za parni n biti det A = a^n - (-ab)^n/2 - (-ab)^n/2 + b^n. (putem dugotrajnog raspisivanja)

[Vrh]
finalni
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

27 = 45 - 18

PostPostano: 21:33 čet, 14. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Novi"]Mislim da bi trebalo za parni n biti det A = a^n - (-ab)^n/2 - (-ab)^n/2 + b^n. (putem dugotrajnog raspisivanja)[/quote]

Mislim da si u pravu (za n=6 sam provjerio na primjeru a=1, b=2 na http://www.math.odu.edu/~bogacki/cgi-bin/lat.cgi?c=det ), felixx ionako nije objašnjavao računanje broja inverzija za parne n, ali to se lako ispravi...

Izgleda da se može riješiti poništavanjem onih beova ispod dijagonale..

ja sam se naspavao ali i dalje ne mogu baš mislit :D dobro, budem sutra mislio. :D

punio, vaša je puno puno lakša...
Jel se sjećaš možda vašeg sustava?
Novi (napisa):

Mislim da si u pravu (za n=6 sam provjerio na primjeru a=1, b=2 na http://www.math.odu.edu/~bogacki/cgi-bin/lat.cgi?c=det ), felixx ionako nije objašnjavao računanje broja inverzija za parne n, ali to se lako ispravi...

Izgleda da se može riješiti poništavanjem onih beova ispod dijagonale..

ja sam se naspavao ali i dalje ne mogu baš mislit Very Happy dobro, budem sutra mislio. Very Happy

punio, vaša je puno puno lakša...
Jel se sjećaš možda vašeg sustava?

punio4
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 11 - 8

PostPostano: 21:53 čet, 14. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ono s lambdama?
Da. Bilo ih je sveskup 3 u matrici, od čega 1 u skupu rješenja.
Dok sam sveo lijevih 4x3 na kanonski oblik, u zadnjem stupcu i rješenjima su se nakotile lambde da je to bio užas. Njih 8.

Većina je bila oblika lamda-1, 2lambda-2, ali je bilo i par koji su odstupali od toga...

Riješio sam za lambda = 0 (nema rješenja), i lambda = 1 (jedinstveno), a dalje nisam imao POJMA što da radim s tim čudom.

Valjda sam fulao negdje.
Ono s lambdama?
Da. Bilo ih je sveskup 3 u matrici, od čega 1 u skupu rješenja.
Dok sam sveo lijevih 4x3 na kanonski oblik, u zadnjem stupcu i rješenjima su se nakotile lambde da je to bio užas. Njih 8.

Većina je bila oblika lamda-1, 2lambda-2, ali je bilo i par koji su odstupali od toga...

Riješio sam za lambda = 0 (nema rješenja), i lambda = 1 (jedinstveno), a dalje nisam imao POJMA što da radim s tim čudom.

Valjda sam fulao negdje.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
vancika
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 3

PostPostano: 14:08 pet, 15. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

ja sam na tome dobila da dok je lam !=1 sustav nema rjesenja... za lam=1 sam dobila samo x1 i x2 za ostale nisam znala napisat rjesenje a zaboravila sam da bi mozda moglo biti parametarsko... al mislim da nismo imali iste zadatke svi nego slicne... nadam se da bum imala tih 26 bodova... resila sam onaj s x matricom tocno,to mi je 20,nadam se da budu mi za onaj rang u zadnjem dali 5 bodova,i na onom prvom bar 1 bod... onaj 2. zadatak sam prvi put vidla,na 5. pod b) i c) isto...
ja sam na tome dobila da dok je lam !=1 sustav nema rjesenja... za lam=1 sam dobila samo x1 i x2 za ostale nisam znala napisat rjesenje a zaboravila sam da bi mozda moglo biti parametarsko... al mislim da nismo imali iste zadatke svi nego slicne... nadam se da bum imala tih 26 bodova... resila sam onaj s x matricom tocno,to mi je 20,nadam se da budu mi za onaj rang u zadnjem dali 5 bodova,i na onom prvom bar 1 bod... onaj 2. zadatak sam prvi put vidla,na 5. pod b) i c) isto...

guscerica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 15:33 pet, 15. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

malo kasnim...al ono sta felixx napisa...nista ja to ne razumijem,pogubila sam se usred objasnjenja(svejedno hvala na komentaru,moze bit da je netko shvatio :lol: )...
uglavnom dobih isti rezultat ako je n paran i ako je n neparan, al nikakve permutacije ja ne uzimah u obzir...
drzah se samo laplaceovog razvoja i pomalo...(jesam ispisala jako puno,al uspila sam dobit to...)
sad ili sam stvarno zaribala, pa mi se nekako posrecilo da sam dobila rezultat, nekin cudom...ili sam uspjela rijesiti "pjeske"...hm...sve mi se cini da je ovo prvo :oops:
malo kasnim...al ono sta felixx napisa...nista ja to ne razumijem,pogubila sam se usred objasnjenja(svejedno hvala na komentaru,moze bit da je netko shvatio Laughing )...
uglavnom dobih isti rezultat ako je n paran i ako je n neparan, al nikakve permutacije ja ne uzimah u obzir...
drzah se samo laplaceovog razvoja i pomalo...(jesam ispisala jako puno,al uspila sam dobit to...)
sad ili sam stvarno zaribala, pa mi se nekako posrecilo da sam dobila rezultat, nekin cudom...ili sam uspjela rijesiti "pjeske"...hm...sve mi se cini da je ovo prvo Embarassed

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum